Stichting Fratsen presenteert

Memory Lane 2022 - 2030

Stichting Fratsen heeft met Memory Lane twintig muzikale middagen georganiseerd op bijzondere locaties in Rotterdam Noord. 

Stichting Fratsen presenteert

VISIONS

Fotografieproject VISIONS is een samenwerking met de Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin. 10 jongeren en 10 ouderen zijn samengekomen in de galerie van Stacii. Tijdens het inspiratiecollege van Stacii vertelt de fotograaf zijn persoonlijke verhaal en zijn ervaring als straat- en portretfotograaf. 

De jongeren worden gekoppeld aan de ouderen en leren de verhalen kennen van verschillende bewoners en mensen die actief zijn in het Oude Noorden.

We vroegen de deelnemers twee muzieknummers mee te nemen die een belangrijk voor hen zijn. Geeft het muzieknummer een geluksgevoel door een dierbare herinnering of refereert het nummer naar een ingrijpende gebeurtenis? De jongeren proberen elementen uit hun gesprek te vertalen in een portret. De foto’s zijn daarmee een tastbaar bewijs van een persoonlijke geschiedenis. Belangrijk is dat jongeren worden uitgedaagd om hun artistieke identiteit te ontwikkelen en laten spreken in fotografie. Door samen aan opdrachten te werken leert men op andere manier te kijken naar zichtbare elementen. Zijn er bijvoorbeeld plekken in de wijk die je nooit eerder zijn opgevallen? 

In het Jan van Der Ploeghuis hebben we het eindresultaat vier weken geëxposeerd. Daarnaast hebben we ook een prachtig fotoboekje gemaakt waarin de deelnemers dieper ingaan op de ontmoeting met de inwoners van het Oude Noorden. Wil je een boekje hebben? Stuur ons dan een berichtje! 

Balkon sjanson

Stichting Fratsen presenteert

Balkon Sjanson

Balkon Sjanson is geboren uit een samenwerking tussen achttien Rotterdamse ouderen en Stichting Fratsen. Met de uitbraak van het coronavirus, liep het sociale leven van veel ouderen een flinke deuk op. Balkon Sjanson dient als positieve boodschap voor jong en oud. Muziek verbindt en geeft steun en is daarom juist in deze onzekere tijd zo belangrijk. Achttien Rotterdamse ouderen hebben ons vanuit hun voordeur of op hun balkon verkondigd hoe zij de dagen doorkomen, wat ze belangrijk vinden, blij van worden en hoe de tijdgeest is veranderd ten opzichte van vroeger. Het eindresultaat is een betekenisvol muzieknummer met onder andere een prachtig Surinaams welkomstlied, een oud Hindi lied en een gedicht dat de 94-jarige mevrouw Dingena als klein meisje van haar moeder heeft meegekregen als levensles

Het nummer is hier te beluisteren.

Bar Benthuis

Stichting Fratsen presenteert

Memory Lane 2020 - 2021

In 2021 heeft Stichting Fratsen 10 concerten georganiseerd op bijzondere plekken in de wijken Blijdorp, Bergpolder en het Oude Noorden. Voormalig theatertechnicus Fred Hoogsteder, nam de ouderen  terug in de tijd. Dit deed hij aan de hand van een ouderwetse televisie met muzikale beelden en prachtige verhalen uit de jaren ’40, ’50 en '60.

Om het muziekprogramma compleet te maken en verschillende generaties met elkaar te verbinden, was er elke editie een andere muzikant te gast. Deze muzikanten waren afkomstig van muziekopleiding Codarts in Rotterdam