Stichting Fratsen presenteert

Sjeu (voorheen Memory Lane) 2022 - heden

Muziek wordt gezien als een ervaring, waarin een ontmoeting met andere perspectieven plaatsvindt. 

Sjeu is een doorontwikkeling van het project  Memory Lane. Stichting Fratsen past het programma per locatie aan. We hebben een opmars gemaakt door deze producties ook te organiseren in cultuurarme wijken in Rotterdam Zuid. Met de naamsverandering geven we de muzikanten meer artistieke vrijheid door niet de verwachting te scheppen dat de artiesten alleen maar oude klassiekers ten gehore zullen brengen.

 

Stichting Fratsen presenteert

VISIONS

Fotografie project VISIONS was een samenwerking met de Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin. 10 jongeren en 10 ouderen zijn samengekomen in de galerie van Stacii. Tijdens het inspiratiecollege van Stacii vertelde de fotograaf zijn persoonlijke verhaal en zijn ervaring als straat- en portretfotograaf. De jongeren werden gekoppeld aan de ouderen en leerden de verhalen kennen van verschillende bewoners en mensen die actief zijn in het Oude Noorden. We vroegen de deelnemers twee muzieknummers mee te nemen die belangrijk voor ze zijn. Geeft het muzieknummer een geluksgevoel door een dierbare herinnering of refereert het nummer naar een ingrijpende gebeurtenis? De jongeren probeerden elementen uit hun gesprek te vertalen in een portret. De foto’s zijn daarmee een tastbaar bewijs van een persoonlijke geschiedenis. Belangrijk was dat jongeren werden uitgedaagd om hun artistieke identiteit te ontwikkelen en laten spreken in fotografie. Door samen aan opdrachten te werken leerde men op andere manier te kijken naar zichtbare elementen. Zijn er bijvoorbeeld plekken in de wijk die je nooit eerder zijn opgevallen?

In het Jan van der Ploeghuis hebben we het eindresultaat vier weken geëxposeerd. Daarnaast hebben we ook een tijdschrift uitgebracht waarin de deelnemers dieper in zijn gegaan op de ontmoeting met de inwoners van het Oude Noorden.

Stichting Fratsen presenteert

Balkon Sjanson

Balkon Sjanson is geboren uit een samenwerking tussen achttien Rotterdamse ouderen en Stichting Fratsen. Met de uitbraak van het coronavirus liep het sociale leven van veel ouderen een flinke deuk op. Balkon Sjanson diende als positieve boodschap voor jong en oud. Muziek verbindt en geeft steun en was daarom juist in deze onzekere tijd zo belangrijk. Achttien Rotterdamse ouderen hebben ons vanuit hun voordeur of op hun balkon verkondigd hoe zij de dagen doorkomen, wat ze belangrijk vinden, blij van worden en hoe de tijdgeest is veranderd ten opzichte van vroeger. Het eindresultaat was een betekenisvol muzieknummer met onder andere een prachtig Surinaams welkomstlied, een oud Hindi lied en een gedicht dat de 94-jarige mevrouw Dingena als klein meisje van haar moeder heeft meegekregen als levensles.

Het nummer is hier te beluisteren.

Bar Benthuis

Stichting Fratsen presenteert

Memory Lane 2020 - 2021

In 2021 heeft Stichting Fratsen 10 concerten georganiseerd op bijzondere plekken in de wijken Blijdorp, Bergpolder en het Oude Noorden. Voormalig theatertechnicus Fred Hoogsteder nam de ouderen mee terug in de tijd. Dit deed hij aan de hand van een ouderwetse televisie met muzikale beelden en prachtige verhalen uit de jaren ’40, ’50 en '60. Om het muziekprogramma compleet te maken en verschillende generaties met elkaar te verbinden, was er elke editie een andere muzikant te gast. Deze muzikanten waren afkomstig van muziekopleiding Codarts in Rotterdam.